Adi și Mirela au vrut să mănânce sushi. M-am străduit să le ofer o experiență cât mai veritabilă. Dacă citești mai departe afli cam ce probleme am avut și ce lucruri m-au ajutat. Ține cont că eu sunt un om interesat de gătit – nu un bucătar iar acest articol nu e o rețetă de sushi.
Am mâncat sushi o singură dată înainte de aceasta găteală. Întâmplarea face că am mâncat tot împreună cu Adi și Mirela, la Cafepedia, la un eveniment Sushi Ya. La acel eveniment o doamnă făcea sushi live, ne explica ce face și ne explica unele chestii din cultura japoneză. Dacă aveți ocazia, recomand. Asta m-a ajutat să nu fiu total în ceață; știam deja ca am nevoie de niște foi de alge, un orez care este special și un preș din bambus cu care să pot face ruladele. Asta nu înseamnă că ești în dezavantaj. A fost necesar să caut pe internet ca să îmi fac o imagine mai clară.

Resurse online pe care le recomand
- How To Make Sushi – căutând diverse chestii am tot dat de acest canal de Youtube. Clipurile sunt bine realizate iar tipul pare destul de pasionat de subiect.
- Make My Sushi – de aici am luat rețeta pentru orez. Orezul este cel mai important aspect al rețetei; este și singurul lucru pe care il tratați termic și unde puteti greși vreo ceva.
- Mai multe tipuri de sushi – un film în 2 părți din care poți învăța rapid cum faci sushi cu creveți, somon, ton sau california roll.
Dacă intri în lumea sushi ai să constați că totul are o denumire. Nu îmi propun să iau locul altor sit-uri de pe care puteți afla mai multe. S-o fi chemând Shrimp Maki, dar eu tot sushi cu creveți îi voi spune.

Ce probleme am avut
Așa cum este de multe ori cazul, nu am găsit unele ingrediente. Din fericire, ingredientele importante le găsiți în mai multe locuri. Eu mi-am făcut cumpărăturile la Carefour și am găsit orez special, wasabi, foi din alge, somon afumat atât feliat cât și file, creveți, ghimbir, bețe pentru mâncat. Nu m-am uitat să văd dacă au somon și ton pe gheață, știu că uneori mai au. Ce nu am găsit: covoras din bambus și avocado care să nu fie tare.
Ce am improvizat
Covorașul nu este vital. Am folosit în locul lui un coaster de masă pe care l-am invelit în folie alimentară. Avocado, în schimb, este destul de important și singurul meu regret a fost că tura asta nu aveau pe stoc ready-to-eat.
Motivul pentru care nu am căutat somon sau ton crud este că am avut în trecut probleme cu niște somon afumat care presupunem nu a fost depozitat cum trebuia. Mai exact, am facut toxinfectie de la o salata cu somon. Fiind foarte reticient am decis chiar să bag la cuptor atât somonul file cât și creveții pe a căror pungă scria că sunt semi-gătiți. Din ce am mai citit pe internet, sushi cu pește gătit este cel puțin discutabil, dar hei, nu vreau sa îmi trimit prietenii acasă bolnavi, așa că fiecare cu piticii lui.

Ce a mers bine
Sushi-ul se mănâncă împreună cu sos de soia si wasabi sau ghimbir. Sos de soia se găsește peste tot, ghimbirul l-am dat eu prin răzătoare, wasabi am cumparat; dacă folosești hrean în loc de wasabi, nu cred că se prinde nimeni.
Am făcut rulouri maki cu somon și creveți. Am încercat să fac si rulouri California, dar nu am vrut să folosesc surimi și am mai facut și alte modificări, așa ca a ieșit altceva; hai să îi spunem rulou surpriză.
Băutura a fost Busuioacă de Bohotin de la Cotnari. Bem destul de des acest vin, de multe ori și din cauză că ne rămâne de la petreceri. Nu știu exact dacă a fost alegerea supremă, dar așa cum spune și Cosmin Tudoran la Vinosfera, cel mai bun vin este vinul care-ți place! Mirela a băut Desperados și părea mulțumită cu alegerea ei.

Mulțumesc Adi și Mirela pentru alegerea interesantă. Să vedem ce vor alege data viitoare!