Surf and Turf cu Andrei

Eu și Andrei avem multe în comun. Gătitul este unul dintre ele, deși recent eu am luat aspectul ăsta mai în serios. Cel mai bun Cheesecake pe care l-am mâncat vreodată l-a făcut el la mine acasă, în timp ce eu găteam calamari cu sos de vin sau paste cu sos gorgonzola. Ne întâlnim tot timpul la masă și uneori mâncăm ciorbă de văcuță la prânz, la mine în bucătărie. Când l-am întrebat ce ar prefera să gătesc pentru el tura asta, mi-a spus “Surprinde-mă”, iar apoi amândoi am făcut niște fețe de parcă urma să gătesc jumeri trase prin unt cu toping de parmezan. Mi-a dat o misiune grea, pentru că el e printre puținii pe care nu prea îi pot surprinde.

Am decis că vreau să fie o seară fără regrete și că tocmai asta va fi surpriza. Mi-am propus ca provocarea de această dată să fie ca mâncarea și băutura să fie bune, dar nu grele.

Surf 'n' Turf cu vrăbioară de vită și creveți cu ghimbir
Surf ‘n’ Turf cu vrăbioară de vită și creveți cu ghimbir

Surf ‘n’ Turf

Ca să explic ce înseamnă Surf ‘n’ Turf, îți pot da mai întâi un sinonim care mie îmi place mult mai mult, folosit prin unele locuri: Beef ‘n’ Reef. Denumirea de Surf ‘n’ Turf o primește o farfurie care combină ingrediente marine cu ingrediente de uscat, în modul cel mai tipic vită și homar sau creveți. Am văzut bucătari dând denumirea asta la multe astfel de combinații, chiar și la somon cu ou poșat. Așa că la vară să nu vă fie frică să puneți o hamsie peste un mic la grătar și să îi spuneți surf ‘n’ turf.

Vita

Poate voi scrie un articol mai amănunțit doar despre vită la un moment dat. Asta pentru că în ultimul an am experimentat cu tot ce am putut găsi în acest domeniu. Sunt multe de zis, multe de învățat și deși pare extrem de simplu să prăjești o bucată de vită, eu am stricat vreo 10 fripturi până mi-a ieșit una ca la carte. Așa că uite ce cred eu că te aduce mai aproape de succes:

  • Carnea întotdeauna trebuie adusă la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu o ora înainte, ca să fii sigur
  • Sare de mare și piper proaspăt măcinat. Din belșug și nimic altceva.
  • Tigaia să fie super fierbinte. Ai una cu fundul gros, eventual de fontă? Perfect.
  • Carnea trebuie să stea la odihnit după. Dacă ai tăiat carnea prea repede, curge tot ce e bun din ea.

Astea sunt regulile pe care mi le-am impus eu mie. Dar, la fel cum am mai spus-o, eu nu sunt un bucătar, sunt un pasionat. Uite ce are de zis un bucătar:

Sunt filmulețe pe youtube destule ca să îți formezi o idee. Un ultim sfat referitor la vită: dacă îți este frică de carne crudă, uită-te la filmulețe și vei vedea ca ce e crud în mintea noastră este bine făcut în mintea lor. Uite un video în care se vede clar scara de la în sânge până la mediu-făcut; majoritatea oamenilor pe care îi cunosc nu ar mânca nici măcar friptura din dreapta.

Dacă ești din Iași și vrei o carne maturată de vită, nu pot recomanda altceva decât Meat Concept Store. Vita maturată se gătește mult mai ușor și are o aromă specială. Cei din magazin iți vor spune chiar că dacă nu e maturată, nu o pui în tigaie că nu are rost.

Creveții

Creveții se găsesc de cele mai multe ori prefierți și curățați. Eu îi prefer cruzi întrucât pot face lucruri mai faine cu aroma lor, dar tura asta am găsit doar prefierți. Dacă găsești cruzi, află că ei au o venă pe spate care trebuie dată jos, mai ales dacă dimensiunea creveților este mare. E posibil să nu te deranjeze faptul ca vena respectivă este de fapt un intestin, dar sigur te va deranja nisipul din el când mesteci. Uite un video despre cum se curăță creveții.

Creveții cu ghimbir din Surf 'n' Turf
Creveții cu ghimbir din Surf ‘n’ Turf

Pentru creveți am dat prin răzătoare ghimbir pe care l-am combinat cu sare și ulei de măsline. Cu acest sos am acoperit creveții și i-am pus pe tigaia încinsă bine. Cam asta e rețeta lor.

Băutura

Am decis ca de această dată să nu bem alcool. Ca alternativă, am făcut o ghimbirată care să meargă cu aroma pe care o aveau creveții.

Ghimbirată
Ghimbirată

Pentru ghimbirată am folosit o rădăcină de ghimbir dată prin răzătoare din care am folosit doar sucul stors, portocală, lămâie, mentă, miere și apă minerală. Cantitățile nu prea contează dar atenție la ghimbir, pentru ca este iute. Mie mi-au ieșit 4 litri din o rădăcină.

Andrei, soția și eu. Câinele nu înțelegea de ce arătam ca o nevăstuică
Andrei, soția și eu. Câinele nu înțelegea de ce arătam ca o nevăstuică

Mulțumim Andrei pentru mâna liberă! Te asteptăm întotdeauna cu masa pusă!

2 Comments

  1. […] masă la Hilde’s Residence, un loc pe care-l recomand pentru turiști în Gura Humorului, cu Andrei și Ionuț. Am adus subiectul acestor întâlniri gastronomice. I-am întrebat pe băieți cam ce […]

Comments are closed.