Francezii ăștia sunt renumiți pentru o grămadă de rețete. De când m-am apucat de gătit pentru prieteni tot dau de ei. Dacă îți spun ce ingrediente conține ratatouille cu siguranță reușești să îi dai un nume românesc. În linii mari, ingredientele sunt roșii, vinete, dovlecei, ceapă și usturoi. Ai făcut vreodată ghiveci? Citește mai departe să afli părerea mea despre fratele francez al acestui preparat.

Învățăm și din desene
Robert și Ioana s-au gândit să-mi dea ca tematica Ratatouille. Această minunată rețetă a fost făcută celebră de către filmul Pixar cu același nume.
Filmul de la Pixar nu doar că a făcut rețeta celebră, dar a și schimbat modalitatea preferată de preparare. Pagina de wiki arată cum s-ar face în mod normal acest preparat – la tigaie – dar din cauza animației, mai toată lumea preferă să il prepare ca în film – varianta Confit Byaldi.

M-am documentat în legătură cu rețeta și am învățat cât mai multe despre ea. Mi-a trecut prin cap să fac 2 variante ale rețetei: sub formă de turnulețe și Confit Byaldi. Iată rețeta cea mai bine realizată pe care am găsit-o.
Din filmulețul de mai sus am ales să fac și “Appletouille”. Atât legumele cât și desertul au fost foarte bune!

Din punctul meu de vedere, ratatouille este mai mult o garnitură decât un preparat care să strălucească singur – dar aici sunt sigur că vorbește mai mult carnivorul din mine. Deci lângă ce am pus aceste legume aromate? Lângă carne fragedă de pui, făcut la cuptor după o rețetă de la Adi Hădean.

Seara deserturilor
Deși mâncarea a fost cât se poate de serioasă, seara parcă a fost dedicată mai mult deserturilor, pentru că Surpriză! Robert și Ioana au gătit ceva foarte special: Pară în sos de vin aromatizat. Au adus și înghețată pentru acest preparat, care a mers foarte bine și cu merele cu scorțișoară făcute de mine. Ce să mai… desertul a dominat atât discuțiile de la masă cât și palatul gustativ. Pozele sunt sigur că vorbesc de la sine.

Rețeta folosită de invitați este cea de aici. Yum yum!
Băutura
Băutura a fost un vin roze, din nou. Probabil ar fi mers un vin alb mai bine, ținând cont de carnea de pui, dar nouă ne place Busuioaca de Bohotin de la Cotnari și o avem tot timpul în casă. E un fel de combustibil pentru conversații iar invitații noștri au tot timpul multe lucruri de spus și glume de făcut.

Mulțumim Robert și Ioana pentru desertul fin și pentru ideea de preparat. Până la următoarea întâlnire, bon appétit!