Quesadilla cu Ștefan și Laura

A sosit și vremea mâncării mexicane. Ștefan mi-a cerut inițial să gătesc enchilada, dar a ținut să specifice că orice mâncare cu specific mexican e ok. Am ajuns să mă bucur foarte tare de această libertate, întrucât nu am putut găsi unul dintre ingredientele principale și a trebuit sa mă îndrept către quesadilla în schimb. Deci vrei să gătești mâncare mexicana? Află părerea mea aici.

Quesadilla de pui cu guacamole
Quesadilla de pui cu guacamole

Rețete mexicane online

Aproape toate resursele online pentru mâncare mexicană folosesc semipreparate. Toate rețetele de enchilada peste care am dat folosesc “sos echilada”, pe care a trebuit sa îl caut separat ca și rețetă. Rețeta de sos echilada sau cea de salsa nu este complicată , dar cred ca la americani aceste semipreparate se găsesc peste tot și din această cauză le consideră ingrediente.

Majoritatea rețetelor mexicane (echilada, quesadilla, fajita, burrito) par a gravita în jurul aceloraș ingrediente: tortilla, avocado, fasole, cașcaval, sosuri picante, ardei iute, carne de vită sau pui. Sunt sigur că dacă vorbești cu un mexican, diferența dintre preparate este de la cer la pământ, dar pentru mine ele diferă puțin între ele.

Tortilla este o turtă foarte subțire. Ea poate fi din grâu, similar cu turta folosită la șaorma sau varianta mult mai interesantă pentru mine, ca român, este cea făcută din porumb. Mi s-a părut mult mai interesantă pentru că mi-era greu să înțeleg cum făina din care noi facem mămăligă poate produce ceva atât de maleabil ca o tortilla. Iată care este secretul:

  • Boabele de porumb se supun unui tratament chimic prin care coaja se desprinde de pe ele
  • Boabele fără coajă se macină și se combină cu apă. Se obține astfel un aluat
  • Aluatul nu este elastic și nu se poate întinde cu un făcăleț. Se folosește o presă în schimb
  • Foaia se coace pe tablă încinsă, într-un mod interesant

Întregul proces mi s-a părut fascinant și eram entuziasmat să improvizez o presă, să fac tortilla de porumb în loc să le cumpăr. Am fost destul de dezamăgit când nu am reușit să găsesc făină specială; am fost și mai dezamăgit când nu am găsit nici măcar tortilla de porumb gata făcute. Cam ăsta a fost motivul pentru care am făcut quesadilla și nu enchilada.

Quesadilla

Ai făcut vreodată sandwich cu cașcaval la sandwich maker? Făceam asta în cămin; rețeta de quesadilla mi-a adus aminte de acele vremuri minunate. Eu am făcut tortilla de grâu; se fac la fel ca turtele, dar mult mai subțiri. Am folosit pui tăvălit prin mirodenii picante, ardei, ceapă și mult cașcaval. Am folosit ceddar, emmentaler și parmezan, dar orice e ok. Din ce am văzut online, dacă prăjești cașcaval cu ceva între 2 tortilla ai obținut quesadilla; nu ține nimeni să spună că o rețetă anume e cea tradițională. Poți face quesadilla cu fasole sau cu legume, spre exemplu. Rețeta de quesadilla folosită de mine a fost aceasta.

Quesadilla de pui cu guacamole
Quesadilla de pui cu guacamole

Pentru quesadilla ai nevoie și de sos. Poți folosi guacamole, salsa sau smântână cu lămâie. Eu am făcut guacamole.

Desert

Tura asta m-am hotărât să fac și un desert. Am căutat cam ce ar fi tradițional mexican și am dat peste churros. În mod normal aluatul de churro se prăjește în ulei, dar eu am dat peste o rețetă în care se fac la cuptor. Mi s-a părut o idee bună să mâncăm puțin mai sănătos. Pentru a mânca churros, am făcut și ciocolată topită și țin să spun că a fost un desert foarte delicios. Aspectul cu siguranță nu a ieșit cum trebuie, dar nu am avut duză stelată – ce mai, de fapt tot ce am avut a fost o pungă. Mă așteptam la o consistență de biscuite dar în realitate au ieșit niște mini eclere; asta arată cam câte știu eu despre patiserie.

Churros cu ciocolată
Churros cu ciocolată

Asocierea băuturii

Nimic mai plăcut decât să deschizi ușa de la intrare și să vezi prieteni buni, cu un six-pack în mână. Ștefan și Laura au adus Corona și lime. O rețetă clasică de bunăstare. Am tăiat lime-ul felii și l-am pus în sticle. Am băut și niște vin foarte bun de la socrul meu, dar berea s-a încadrat perfect în peisaj.

Ștefan, Laura, eu și soția. Cerșetorul de sub masă e câinele
Ștefan, Laura, eu și soția. Cerșetorul de sub masă e câinele

Mulțumesc Ștefan și Laura, sau mai bine spus familia Lăcătușu pentru propunerea de preparat și pentru bere. Până data viitoare, ¡Hasta luego! Mi amigos.