Să-ncepem cu începutul. Când am publicat articolul despre cupcakes, Iulia m-a provocat să gătesc ceva vegetarian. Am știut de atunci că nu am “clienți” la o asemenea cerere, așa că eram pregătit să gătesc ceva pentru mine și draga mea soție și să scriu un articol special pentru asta. Când i-am invitat pe Victor și pe Ioana din nou la noi, venind vorba despre această provocare a ieșit la suprafață faptul că falafel este pe lista lor de preparate preferate. Ce noroc! Atât doar că Victor m-a rugat să nu îi spun mâncare de post, că nu îi stârnește interesul. Deci între noi fie vorba, uite că se poate mânca bine și de post, ba chiar regește aș putea spune – numai să nu îi spuneți lui Victor, pentru că el a mâncat libanez, nu de post sau vegetarian!

Apropo, dacă aveți provocări, le aștept cu mare drag. Puteți lăsa un comentariu aici, la finalul articolului sau pe facebook.
Pozele în articolele mele sunt ca sarea în bucate, așa că uite cum a arătat minunăția.

Humus
Năutul se lasă la înmuiat cu o zi înainte. Atât pentru falafel cât și pentru humus. Apoi năutul se fierbe; poți schimba apa când vezi că se colorează. Dacă sună cunoscut, este din cauză că dacă știi să fierbi fasole, atunci știi să fierbi năut. Și nu doar asta, dar așa cum mulți preferă să cumpere fasole la conservă pentru a scăpa de bătăi de cap, așa poți face și cu năutul. Eu nu te judec. Eu te încurajez.
Avem năut fiert. Acum hai să-l facem humus. Dacă o întrebi pe mama mea, iei acel năut și niște usturoi, ceapă, le pui în tocător și ai cam terminat. Gustul este bun orice ai face.

Rețeta tradițională începe de fapt cu tahini și lămâie. Tahini este o pastă obținută din măcinarea semințelor de susan. Eu am făcut tahini prăjind niște susan pe care l-am nenorocit apoi în tocător. Nu a ieșit ca cel din comert, dar a ieșit tare gustos. Acest sos se folosește și la servirea falafelului iar fără el parcă întreaga farfurie nu are același farmec.
Pe lângă năut, tahini și lămâie, se mai pune chimen măcinat, sare, ulei de măsline și un cățel de usturoi.
Falafel
Năutul nu se mai fierbe de data asta. Se lasă doar la înmuiat cu o zi înainte. Se pune în tocător alături de ceapă, pătrunjel, eu am pus și coriandru, sare, piper, boia iute, puțină făină. Întregul conținut nu se toacă până la capăt pentru că apoi falafelul nu mai are nici o textură. Te rog să te uiți la video ca să înțelegi cam cum trebuie sa arate compoziția. Eu gătesc cu ochii mai întâi iar apoi cu restul simțurilor.
În mod normal aceste bile de năut se fierb în ulei. Eu am văzut rețeta, am dat dezamăgit din cap și am zis ca nu vreau să fac asta. Am ales să pun falafelul la cuptor și să îl stropesc bine cu ulei de măsline deasupra. A ieșit extrem de bun iar gândul că am ocolit mâncare prăjită a fost extrem de reconfortant. Nu ești convins? Hai să îți mai spun ceva. Ai șanse foarte mari să ți se împrăștie compoziția în ulei, așa că fă-ți viața mai ușoară și bagă-le la cuptor. Eu le-am lăsat până s-au aurit binișor, cred ca vreo 30 de minute la 200 de grade Celsius.

Sos de Tahini
Sosul de tahini este făcut din pastă tahini, lămâie, ulei și usturoi. Pasta tahini, cum spuneam mai sus este pur și simplu susan făcut pastă. Dacă vrei să faci pastă tahini, rețeta folosită de mine o găsești aici. Acest sos se găsește și în comerț, la raionul de specialități pe lângă lipie sau chestiile chinezești. Uite și rețeta de sos de tahini.
Sosul are un gust mai puțin bun de sine stătător dar crede-mă că alături de falafel și spanac a avut foarte mult sens.
Pită de casă
Aici am cel mai puțin de povestit. Dacă faci un aluat normal, îl întinzi și îl pui în tigaie, vei obține lipie. Dacă ai o piatră de cuptor e și mai bine. Victor zicea că dacă nu are gaură în mijloc, nu e lipie; ei bine, nu a fost. Eu am încercat să fac lipie, dar nu a ieșit. Când viața îți dă lămâi, faci limonadă, deci am mâncat pită.

Tort de caju, migdale, nuci și curmale
Sau cu alte cuvinte, tort raw vegan. Dar Andrei, ce e aia “raw vegan”? Păi acum mai recent toate stilurile alimentare au o denumire, de parcă sunt secte secrete, de la lactovegetarian, vegan la raw vegan. Stai liniștit, eu personal cred că e de bine. Învățăm de la toți câte ceva și trăim cu toții mai mult și mai bine. O alimentație raw vegană este formată din alimente vegetale nealterate termic, pentru a nu se pierde nici măcar o picătură din toată bunătatea lor. Cu “nealterate termic” vreau să spun crude, de unde și cuvântul “raw”.

Iar aici intervine mama. Nu urmează un asemenea regim, ci mai degrabă studiază cu mare interes fenomenul. Când am sunat-o să o întreb cam ce ingrediente îmi trebuie pentru un tort raw vegan, mi-a enumerat câteva nuci și câțiva îndulcitori naturali. Când am întrebat de cacao, mama mi-a spus rapid și răspicat ca nu este bună pentru că nu este alcalină. Am râs, mie nu îmi pasă de aceste lucruri acum, dar ei îi pasă. Auzi la ea… nu e alcalină.

Am scris deja două fraze despre acest tort, dar nu am spus cel mai important aspect. A fost făcut de scumpa mea soție, Mihaela. Nu doar asta, dar voi publica acest articol de ziua ei, asa că La mulți ani! și felicitări pentru tortul extrem de gustos.
În principiu un astfel de tort începe prin înmuierea preț de câteva ore a nucilor. Spun nucilor pentru a fi cât mai general, dar de cele mai multe ori toată baza stă în caju. Dacă asta e prima dată când auzi de așa ceva, atunci sigur te va uimi faptul că dacă lași caju la inmuiat și apoi îl bagi în tocător, îți va ieși o pastă foarte moale, ca o cremă. Și mai orice tip de nucă, lăsată suficient la înmuiat, devine moale și păstoasă. Dacă în această pastă pui diferiți îndulcitori, îti ies straturile de tort. Nimic mai simplu. Sincer, e mult mai ușor de făcut decât un tort normal, iar dacă te gândești că e foarte sănătos, eu nu știu de ce nu sunt toate torturile făcute așa.

Tortul nostru a avut 4 straturi, de jos în sus:
- Nuci, migdale și curmale
- Caju, miere și căpșuni congelate
- Caju, miere și o păstaie de vanilie
- Nuci, migdale, caju, curmale și apă – un strat mai moale pentru a putea fi folosit la ornat
Tortul trebuie să stea la congelator și se scoate cu un ceas înainte de servire. Tot atunci am pus și căpșunile proaspete deasupra.
Pentru a studia procedeele mai în detaliu, vă pun un video, cel folosit de Mihaela ca și ghid
Vinuț bunuț
Victor a venit, ca și data trecută cu o sticlă de colecție. A fost bun și ne-a ținut de vorbă o perioadă. Reiterez și vă spun că dacă vreți să beți un vin special, puteți apela la Statiunea de cercetare dezvoltare Iasi (0744 153 133).

Nu vreau să dau din casă, dar simplul fapt că ne-am putut vedea toți 4 acasă la noi pentru a mânca ceva bun a fost o mare bucurie pentru noi toți. Dragilor, nu vă doresc altceva decât sănătate și poftă de viață!

Viața ne mai încearcă dar trebuie să rămânem în picioare.
Mulțumesc Victor și Ioana că m-ați ajutat cu provocarea primită propunând aceste preparate bune-bune și pentru sticla de vin și mulțumesc Mihaela pentru tortul raw vegan; aproape că mi-ai eclipsat felul principal.

În altă ordine de idei, profitați de ocazie și urați-i soției mele “La mulți ani!” astăzi, dați un like pe Facebook la articol, scrieți un comentariu cu o provocare pentru mine și până data viitoare, poftă mare!